Καλως ήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΠΑΤΕ!

? Άρθρο του Δημήτρη Λιόση στο NEXTDEAL για τον Αθέμιτο Ανταγωνισμό.

Ένα άρθρο που αξίζει όλοι να αφιερώσουμε 3 λεπτά για να το διαβάσουμε:

Καλό θα ήταν να θυμηθούμε τον ορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού διότι στις μέρες μας η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει την λογική.

Αθέμιτος είναι ο ανταγωνισμός που τελείται στο πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών, ωστόσο αντίκειται στα χρηστά ήθη, καθώς χρησιμοποιούνται μέθοδοι και αθέμιτες πρακτικές που είναι αντίθετες με τον νόμο και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση πελατών ή την απόσπαση αυτών από επιχειρήσεις κοινού αντικειμένου δεν είναι πάντα θεμιτά.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω, ότι αποδεχόμαστε πλήρως τα τρία κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες όπου και ανήκουμε και σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία έρευνας αποτελεί το δίκτυο με το μεγαλύτερο ποσοστό ασφαλιστικών διαμεσολαβητών – 84% επί του συνόλου της διαμεσολάβησης και ταυτόχρονα το μακροβιότερο, τα Τραπεζικά Ιδρύματα και βεβαίως τους ιστότοπους – ηλεκτρονικές πλατφόρμες σύγκρισης τιμών και ασφαλίστρων.Ας δούμε λοιπόν, αν υπάρχει στην ασφαλιστική αγορά αθέμιτος ανταγωνισμός, καταγράφοντας πραγματικά γεγονότα:

?όταν μια ασφαλιστική εταιρεία παρέχει το ίδιο ακριβώς προϊόν με δυο διαφορετικά τιμολόγια και μάλιστα το πακέτο με το πολύ χαμηλότερο τιμολόγιο (τάξεως 30%) το δίνει με προμήθεια εξευτελιστική 5% στους περισσοτέρους συνεργάτες, ενώ σε συγκεκριμένους συνεργάτες και δίκτυα διανομής παρέχεται με κανονική συμβατική προμήθεια. Υπάρχει στην περίπτωση αυτή αθέμιτος ανταγωνισμός; Ξεκάθαρα ναι.

?όταν λόγω του άκρατου και λυσσαλέου ανταγωνισμού παρέχονται σε συγκεκριμένους διανομείς εξευτελιστικά και πτωχευτικά ασφάλιστρα τα οποία πιστεύουμε ότι δεν έχουν υποστεί καμία τεχνική επεξεργασία ώστε να είναι βιώσιμα και το μόνο που κάνουν είναι να υποβαθμίζουν το αγαθό της ιδιωτικής ασφάλισης και να το υποβάλουν σε μειοδοτικό διαγωνισμό αυτό, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός; Ξεκάθαρα ναι.

?όταν κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες που έχουμε σύμβαση, για να εκδώσουν ένα ασφαλιστήριο ζητούν από εμάς, τους παραδοσιακούς στυλοβάτες τους, σωρεία δικαιολογητικών, όπως φωτογραφίες, τεχνικές εκθέσεις, προηγούμενα ασφαλιστήρια, οικοδομικές άδειες κ.λπ., ενώ μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, το ίδιο συμβόλαιο εκδίδεται άμεσα με πολύ απλουστευμένες διαδικασίες ή ο έλεγχος των δικαιολογητικών γίνεται σε δεύτερο χρόνο, υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός; Ξεκάθαρα ναι.

?τα Τραπεζικά Ιδρύματα, παραβαίνουν πολλές φορές κάθε έννοια υγειούς ανταγωνισμού πιέζοντας λόγω και της θέσης τους, τους πελάτες μας (υφιστάμενους αλλά και υποψήφιους) να συνάψουν τα ασφαλιστήρια μέσω συνεργαζόμενων εταιριών, ακόμα και αν ο πελάτης δηλώνει ότι επιθυμεί να επιλέξει τον δικό του ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Επίσης πάρα πολλές φορές δεν κάνουν δεκτά ασφαλιστήρια του κλάδου περιουσίας (όπως είναι υποχρεωμένες βάση της εγκυκλίου 462 του 2013 της τράπεζας της Ελλάδος) τα οποία οι καταναλωτές συνάπτουν με ασφαλιστικές εταιρείες επιλογής τους ακόμα και αν έχουν περισσότερες καλύψεις και καλυτέρους όρους. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός; Ξεκάθαρα ναι.

?η εποπτική αρχή επιτρέπει (επιβάλλεται αλλαγή στο νομικό πλαίσιο) σε εταιρείες αμφίβολου φερεγγυότητας και προέλευσης να ασκούν ασφαλιστικές δραστηριότητες με την μορφή Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών. Το πτωχευτικό και μη βιώσιμο ασφάλιστρο που παρέχουν οι συγκεκριμένες εταιρείες στην αγορά έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει την αξιοπιστία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον καταναλωτή συνεχώς προς τα κάτω. Πολλές δε από αυτές, όταν ξαφνικά σταματούν την λειτουργία τους έχουν συσσωρεύσει ζημιές που πρέπει να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο, επιβαρύνοντας τόσο τους καταναλωτές αλλά και την Ελληνική Οικονομία. Είναι αυτό αθέμιτος ανταγωνισμός; Ξεκάθαρα ναι.

Όλοι εμείς οι Ασφαλιστικοί Πράκτορες, είμαστε η μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς, το παλαιότερο και πιο καταρτισμένο Δίκτυο με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Η αγάπη μας για το λειτούργημα που ασκούμε, μας έχει δώσει δύναμη να ξεπεράσουμε μέχρι σήμερα, πολλές δύσκολες καταστάσεις, κρίσεις και κακές οικονομικές συγκυρίες. Στόχος μας καθημερινά, είναι να παραμείνουμε επαγγελματικά δυνατοί και ανεξάρτητοι και την επόμενη ημέρα, ώστε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά τις επιχειρήσεις μας, όπως πολλοί από εμάς παραλάβαμε από τους δικούς μας γονείς.

Με αγάπη για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και σεβασμό στο Επάγγελμα μας και τους Συναδέλφους μας, ζητάμε τα εξής αυτονόητα:

?κατώτατο τεχνικό ασφάλιστρο στους γενικούς κλάδους και κυρίως στο κλάδο αυτοκινήτου

?ενιαίο ασφάλιστρο από την κάθε ασφαλιστική εταιρεία για όλο της το δίκτυο χωρίς διακρίσεις

?να λειτουργούν οι εποπτικοί μηχανισμοί και να επεμβαίνουν σε θέματα ουσίας που αναβαθμίζουν τον κλάδο.

Με όραμα μια ελεύθερη αγορά με όρους και κανόνες που διασφαλίζουν τα δικαιώματα του Ασφαλιστικού Πράκτορα και του Ασφαλισμένου, Επιλέγουμε Ασφαλιστικές Εταιρείες που σέβονται, υπολογίζουν έμπρακτα και έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στο μέλλον με τους Επαγγελματίες Ασφαλιστικούς Πράκτορες, στοχεύοντας στην από κοινού υγιή ανάπτυξη και ανάδειξη του Θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Δημήτρης Λιόσης, Ασφαλιστικός Πράκτορας & Μέλος ΔΣ Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής, ΣΠΑΤΕ

Πηγή: NextDeal

Αν το βρήκατε ενδιαφέρον, μοιραστείτε το εύκολα και γρήγορα !

Διαβάστε επίσης