Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
“Είμαστε αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι η πίστη και ο σεβασμός στις Αξίες του Επαγγέλματος μας , η συνειδητοποίηση της δύναμης μας και της ανάγκης για επαγγελματική ανάπτυξη μέσα από συνεχή εκπαίδευση και βελτίωση, θα μας βρει καθόλα έτοιμους για την επόμενη ημέρα».
Μιλώντας στο eea.gr η Πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής κ. Μαρία Δημητριάδη, καταθέτει τις σκέψεις, τις ανησυχίες αλλά και τις προτάσεις όλων των Μελών του Δ.Σ. του ΣΠΑΤΕ:
«Ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκε επισήμως στην χώρα μας το πρώτο κρούσμα covid19. Αντιμετωπίσαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας με αυστηρό, καθολικό lockdown, υπό τον φόβο της μετάδοσης και της ανάγκης προστασίας του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής.
Έκτοτε ένα χρόνο τώρα έχουν ακολουθήσει μόνιμα κλαδικά lockdown, με κάποια μικρά διαλείμματα λειτουργίας ειδικά για τον Κλάδο του λιανεμπορίου και τομείς υπηρεσιών, με την υγειονομική κρίση να έχει μετατραπεί και σε οικονομική κρίση και με ορατό πλέον τον κίνδυνο, μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον. Πρόταση μας, έστω και τώρα, οι εμβολιασμοί του ενεργού οικονομικά πληθυσμού να γίνει με γρηγορότερους ρυθμούς ή κατά προτεραιότητα.
Ο κλάδος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, παρόλο που δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί, δεν ανήκει στους ΚΑΔ που έκλεισαν με κρατική εντολή, ένα χρόνο τώρα δυστυχώς υπολειτουργεί. Στο επάγγελμα μας κάθε νέα εργασία βασίζεται κατά 80% στην προσωπική επαφή και η μέχρι σήμερα ψηφιακή εμπειρία και ανάπτυξη σε ένα μεγάλο ποσοστό περιορίζονταν στην ηλεκτρονική σύνδεση με τις Ασφαλιστικές Εταιρίες, στην χρήση emails κλπ.
Λόγω δε και άλλων φορολογικών ιδιαιτεροτήτων, π.χ. μη υποκείμενο σε ΦΠΑ, χρόνος έκδοσης βεβαίωσης προμηθειών κλπ. η ένταξή του σε πακέτα χρηματοδότησης όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ήταν και είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, εδώ είναι ένα σημείο που χρήζει μελέτης και βελτίωσης.
Με αρωγό το ΕΕΑ, και την προσωπική συμβολή του Προέδρου και Συναδέλφου μας κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, το Σωματείο μας με Μέλη του, Ασφαλιστικούς Πράκτορες Ν. Αττικής, εγγεγραμμένους στο ΕΕΑ, πέτυχε την ένταξη του ΚΑΔ στους πληττόμενους, αλλά και το πιο σημαντικό ο ΚΑΔ των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών είναι πλέον επιλέξιμος σε Προγράμματα ΕΣΠΑ, η αρχή έγινε με το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής.
Η πανδημία μας δίδαξε πολλά, μαθαίνοντας σε πολλούς από εμάς, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι τίποτα δεν είναι πλέον δεδομένο. Η επικοινωνία στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή, έχει ήδη στο μεγαλύτερο μέρος της ψηφιοποιηθεί και η επόμενη ημέρα μαζί με τις αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί, πλησιάζει.
Στο επάγγελμα μας, επιβάλλεται να ενσωματώσουμε τα νέα ψηφιακά εργαλεία, σε τομείς όπως η επικοινωνία, η πώληση ,μη παραβλέποντας ποτέ την προσωπική επαφή, την εξυπηρέτηση του πελάτη προσφέροντας του, υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Είμαστε αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι η πίστη και ο σεβασμός στις Αξίες του Επαγγέλματος μας , η συνειδητοποίηση της δύναμης μας και της ανάγκης για επαγγελματική ανάπτυξη μέσα από συνεχή εκπαίδευση και βελτίωση, θα μας βρει καθόλα έτοιμους για την επόμενη ημέρα».